Puhutaanko hetki monimuotoisesta pihasta?

19.03.2025

Lajikato uhkaa. Kauas on tultu niistä ajoista, kun auton tuulilasi oli reissun jälkeen kyllästetty liiskaantuneilla ötököillä. Vaikka tämä saattaa näyttäytyä elämää helpottavana aspektina, havainto on hälyttävä.

Onneksi tähän asiaan aletaan hiljalleen heräämään sankemmin joukoin, joten säästän paatoksellisen saarnani toiseen kertaan. Nyt keskitytään meidän urbaanin ympäristön monimuotoisuuteen. Nappaa tästä siis liuta vinkkejä ja ideoita, joiden avulla tarjoat elintilaa mahdollisimman laajalle ja MONIMUOTOISELLE joukolle eliöitä!

Vesi vanhin voitehista

Jo pieni vesiaihe lisää alueen eläinten ja hyönteisten hyvinvointia ja selviytymismahdollisuuksia. Linnut, sammakot ja sudenkorennot löytävät yllättävän nopeasti veden äärelle, ja mitä isompi vesielementti, sitä enemmän se houkuttelee luokseen erilaisia hyönteisiä ja nisäkkäitäkin. Vesiaihe myös vaikuttaa alueen pienilmastoon lisäten esimerkiksi aamukasteen muodostumista. Tiesitkö, että monet pihan pikku asukkaat juovat nimenomaan kastepisaroista?

Ravintoa lahottajille

Tämä on erityisen mielenkiintoinen topic, sillä lahopuulla voi tehdä niin monipuolisesti asioita pihassa, ja toisaalta se on materiaali jota monilla on riesaksi asti! Eli siis lahopuu. No, ensimmäisenä: Jos pihastasi pitää kaataa puu, olisiko mahdollista jättää vähän enemmänkin kantoa? Jätä vaikka pari metriä pituutta, ja taiteile puuveistos paikalleen jäävään osuuteen! No, tämä nyt oli tällainen minkä itse haluaisin toteuttaa. Mutta jos itselläsi heräsi inspiraatio, niin hyvä!

Sitten lahopuuaidat, risuaidat, kompostiaidat… Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on tolppien väliin mätettävistä risuista ja puuaineksesta jota syntyy mm. pensaiden hoitoleikkauksista ja vesakon raivaamisesta. Sen sijaan että kuskaat risut jäteasemalle, rakenna niistä aidanne vaikkapa kompostialuetta rajaamaan. Risut voi myös hakettaa ja käyttää kulkuväylillä kuorikatteen tapaan!

Kukkapenkin reunus lahopuusta

Käytä materiaalina halkaisijaltaan ehkä vähintään 5cm kokoista rankaa. Sahaa mielesi mukaan joko tasapitkiä, tai eri pituisia ''klapeja'' ja aseta kukkapenkin tai muun rajattavan alueen reunaan. Kyllä, ajanmittaan puuaines lahoaa ja se on ideakin sillä sitä kautta lahottajasienille ja hyönteisille tarjoutuu ravintoa. Ja lahonneiden osien korvaaminen on tietysti hyvin helppoa, ja halpaa!


Lahopuureunusta puutarhurin hyvin sotkuisessa ja keskeneräisessä pihassa.
Lahopuureunusta puutarhurin hyvin sotkuisessa ja keskeneräisessä pihassa.

Nurmikon korvaaminen

Etenkin, jos pihassa on nk. joutomaata jossa ei pahemmin kävellä, kannattaa siihen ehdottomasti perustaa niitty. Aivan ehdottomasti! Niitty on lähes huoltovapaa, kaunis ja äärimmäisen ekologinen valinta: Se ei kaipaa kastelua, ja niittyseoksia vertailemassa voit valita juuri sinun pihasi olosuhteisiin sopivan sekoituksen. Niitty tarjoaa ravintoa ja piilopaikkoja hyönteisille ja eläimille, mutta on siitä iloa sinullekin! Kylvä sekaan juuri sinun suosikkeja, joita voit sitten keräillä kukkakimppuun. Lisäksi niitty tuo tullessaan levollisen äänimaailman tuulessa huojuessaan, sekä herkät tuoksut jotka muistuttavat huolettomista lapsuuden kesistä.

Jos piha on metsäisempää laatua, myös kuntta on aivan ihana valinta joka voi tuoda mukanaan nostopaikasta riippuen mustikkaa, puolukkaa tai variksenmarjaa.

Käyttöalueilla nurmikkoa voi korvata apilalla. Se kestää paremmin kuivuutta ja kohtalaisesti myös kulutusta, sekä on pölyttäjäystävällinen valinta. Eikä sitä tarvitse leikata!

Anna luonnon hoitaa homma

Toki voit myös vaan antaa ohjat luontoäidin käsiin. Kun nurmikot jätetään leikkaamatta, löytää paikalle nopeasti monikirjoinen kokonaisuus erilaisia ruoho- ja heinäkasveja. Aja vaan kulkuväylät ruohonleikkurilla, tai asenna reitille askellaatat. Myös voikukat, ohdakkeet, pujot ja muut rikkakasveiksi mielletyt luonnonkasvit ovat monimuotoiseen pihaan tervetulleita!

Tarjoa talvehtimispaikkoja

Yltäkylläisen kesän jälkeen koittaa talvi, joka koetteleekin sitten edestä ja takaa. Voit kuitenkin auttaa elinympäristösi luonnonasukkeja selviämään: Risu- ja lehtikasat, hiekka, lahopuu ja kivikasat muiden muassa tarjoavat suojaa monille otuksille.

Vähennä valosaastetta

Voi kuinka lohdullinen ajatus onkaan pihassa pimeän aikaan hehkuvat valot. Valoa pimeään, toden totta. Mutta karu totuus on, että valosaaste tappaa. Se sekoittaa monien hyönteisten rytmin pahanpäiväisesti, öttiäiset eivät ymmärrä kesän päättyneen kun ei tuo ihmeellinen valopallo laske horisonttiin. Ne nääntyvät ja kylmettyvät vartoessaan pimeää jota ei koskaan tule. Älä siis pidä pihassa turhaan valoa, valaise vain kulkuväylät ja nekin liiketunnistimella tai manuaalisella katkaisijalla.

Suosi kotimaisia kasveja

Viime kesänä erään pallokentän kyljessä komeili tällainen alue. En tiedä oliko tarkoituksenmukainen vai vaan jäänyt ''hoitamatta'' mutta minun silmääni hiveli. Etenkin livenä oli suorastaan näyttävä!
Viime kesänä erään pallokentän kyljessä komeili tällainen alue. En tiedä oliko tarkoituksenmukainen vai vaan jäänyt ''hoitamatta'' mutta minun silmääni hiveli. Etenkin livenä oli suorastaan näyttävä!

Ja mahdollisimman vähän jalostettuja sellaisia! Jalostuksessa kasvit voivat menettää hyötyään pölyttäjien silmissä, sillä ne tuottavat vähemmän ravintoa ja voimakkaasti kerrotut terälehdet voivat estää apajille pääsyn kokonaan. Tiesitkö, että esimerkiksi pallohortensia ja jotkin muut hortensiat ovat näyttävästä kukinnastaan huolimatta steriilejä? Tämä tarkoittaa, etteivät ne tarjoa ravintoa pölyttäjille. Huolehdi, että pihassa on monipuolisesti erilaisia kasveja, ja ainakin hyvä osuus niistä tuottaisi ruokaa pörriäisille. 

Näppäimistö ja näpit huutaa jo hoosiannaa, vaikka varmasti jotain jäi sanomattakin! Toivottavasti kuitenkin tästä jää vähän ideoita muhimaan ehkä juuri sinun mieleesi, ja ensi kesänä toteutat tai tilaat pihaprojekteja luonnon monimuotoisuuden tukeminen punaisena lankana!